Att jämföra SMSLÅN

Att tänka på vid jämförelse av SMSLÅN

I Sverige finns väldigt många olika typer av lån idag, men framförallt har mängden små, mindre och snabba lån som man kan ta direkt via Internet eller via mobilen ökat kraftigt under de senaste åren. Nu finns det mer än 50 olika långivare som erbjuder små och snabba lån i Sverige. Antalet lånegivare gör att det ibland kan vara svårt att hitta den långivare som uppfyller ens egna behov och krav.

Vanligtvis kallas dessa snabba lån för SMSLÅN, mikrolån, minilån, internetlån, mobillån, webblån eller andra typer av snabblån. Samtliga lån kännetecknas främst av att lånebeloppet (lånesumman) är liten (mellan 500 och 10 000 kr) och att lånetiden (återbetalningstiden) är väldigt kort (15 och 90 dagar).

Man vill ju vara säker på att långivaren är ett seriöst företag som utbetalar pengarna enligt de villkor som de lovar på sin hemsida.

Som tur finns det flera olika webbsidor där man kan jämföra SMSLÅN och hitta ett lån som passar en själv bäst.

Jämförelse av SMSLÅN och snabblån

Nedan går vi igenom hur man ska gå tillväga och vad man ska tänka på ifall man vill jämföra SMSLÅN hos olika långivare.

1. Lånebelopp – hitta rätt lånesumma

När du vet hur mycket du vill låna så bör det första du gör är att hitta de långivare som erbjuder den summan som du önskar att låna. Om du vill låna 3 000 kr och då ska du söka efter långivare som erbjuder SMSLÅN på minst 3 000 kr. Nästan alla långivare erbjuder SMSLÅN på 3 000 kr men om du t.ex. vill låna 10 000 eller mer så kan det bli vara svårare att hitta flera lånegivare att välja bland.

2. Jämför lånens effektiva ränta

SMSLÅNets effektiva ränta talar om hur mycket det kostar för dig att låna just det sms-lånet. Ju högre effektiv ränta lånet har desto högre kostnader, dvs dyrare lån. Lånet med lägst effektiv ränta är i praktiken det billigaste lånet.

Den effektiva räntan för SMSLÅN är normalt väldigt hög pga den korta lånetiden. Därav är det viktigt att jämföra lån med samma löptid ifall du utgår ifrån ett visst lånebelopp.

För att hitta det billigaste lånet så gäller det att hitta långivare som erbjuder det önskade lånebeloppet med samma löptid till den lägsta effektiva räntan.

3. Seriös långivare

Innan du ansöker om smslån hos den lånegivare som ser ut att ge bäst effektiv ränta så bör du kontrollera att det är fråga en seriös långivare som har klara och tydliga villkor. Ett sätt att göra detta är att fråga andras erfarenheter av att låna hos företaget eller genom att läsa om andras erfarenheter på nätet. Du kan också kontrollera om företaget är registrerat hos Finansinspektionen och andra viktiga organisationer. Finns företaget på denna sida så är det oftast ett tecken på att det är fråga om en seriös lånegivare, men detta är ingen garanti så sök gärna på annat håll också.

4. Uppfyller du långivarens krav och villkor

Innan du ansöker så bör du kontrollera att du uppfyller lånegivarens villkor och krav. Uppfyller du inte kraven och villkoren som långivaren har så är det bortkastad tid både för dig och för lånegivarens kundtjänst. Kontrollera noga lånegivarens villkor och krav. Några av de avgörande villkoren brukar vara:

  • Anmärkning – kan man låna med betalningsanmärkning?
  • Åldersgräns – hur gammal måste man vara för att låna? Hur gammal får man max vara?
  • Lån trots skulder – kan man låna ifall man har skulder sen tidigare?
  • Inkomstkrav – kan man låna ifall man inte har fast inkomst eller någon deklarerad inkomst?
  • Skuldsaldo – kan man låna med skuldsaldo hos Kronofogden?

Uppfyller långivares krav och du är nöjd med dessa så är det fritt fram att skicka in en ansökan så kommer din låneansökan sannolikt att bli accepterad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

ett + sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.